28 februari 2012

consuminderen dankzij schrikkeldag

Groot nieuws, al dagen hebben ze het erover. Dit jaar hebben we een schrikkeldag, 1 dag extra ten op zichtte van de andere jaren (Note voor zusje, niet bevallen, niet handig ;D).
Heel leuk die extra dag, maar hij zou ons geld kosten, we zouden een dag onbetaald werken en wat nog niet meer.

In de praktijk heeft deze dag een voordeel, alles wat je voor 1 maart wilt opzeggen kan morgen nog :D
Zo bedacht ik me dat ik nog steeds een voordeelurenkaart van de NS heb. Ideaal als je vaak met de trein gaat, maar sinds 6 maanden heb ik een leaseauto en heb ik geen trein meer van binnen gezien. Opzeggen dan maar. Alleen dat laatste was ik dus bijna vergeten, gelukkig is het morgen ook nog februari en daarmee heeft deze schrikkeldag me een euro of 50 bespaard :D

Nog meer dingen die ik kan opzeggen? Niet zo op het eerste gezicht. Ik ga me nog inschrijven voor het energiecollectief van de consumentenbond, wie weet dat dat wat oplevert, meedoen kost niets en als je uiteindelijk beslist om er gebruik van te maken hoef je geen definitief lid te worden, alleen tijdelijk en dat kost slechts 5 euro (er vanuit gaande dat de besparing hoger is). Je hiervoor inschrijven kan nog tot 20 maart, dus dit weekend maar eens doen.

Abonnementen op tijdschriften heb ik niet, dus niets om op te zeggen. Sportschool is al exit. Telefoonabo loopt nog een jaar, dus daar kan ik nog even niet aan sleutelen. Wel kan ik eens kijken naar mijn vaste telefoon, tv en internet. Het lastige daarvan vindt ik dat ik digitale tv heb, en ondersteund die eventuele nieuwe provider mijn eigen ontvangers? Wel slim van ze om allemaal andere ontvangers te gebruiken, anderzijds voorkomt het overstappen naar een andere aanbieder. Iemand tips? Ook ga ik opnieuw kijken naar mijn verzekeringen, ieder jaar opnieuw lijkt me wel zo verstandig.
En zo vergeet ik volgens mij nog veel maandelijkse of jaarlijkse kosten waar zeker op bespaard kan worden.

Waar haalden jullie de grootste besparing vandaan?

27 februari 2012

De automatische piloot te automatisch?

Vandaag een lekker dagje vrij. Op dit moment houdt dat wekelijks in om met zusje boodschappen te doen. Zusje is morgen alweer 37 weken zwanger en zit al een week of 8 fulltime thuis, mag niet tillen etc. Dus helpen we een handje, en hoeveel moeite is het om samen te winkelen? en het is ook nog eens gezellig.

Om de dag ook nuttig voor thuis te maken heb ik gisteren alvast mijn zetsel gemaakt en vanmorgen heb ik voor ik naar zusje ging snel mijn brooddeeg gemaakt, volledig op de automatische piloot. Of dat handig was? Nee, vandaag niet. Uit automatisme pakte ik het zelfde pak tarwe als gisteren, om me pas later te realiseren dat het meel was en geen bloem. Dat betekend dit keer een heerlijk compact brood, niets luchtigs, maar ja, dat overleven we ook wel weer ;)

Ik heb vanavond zelf frietjes gebakken en bietenchips. De eerste waren echt overheerlijk, zeker met een beetje zelfgemaakte mayonaise, de bietenchips vergen nog wat aanpassing, maar misschien is een echte frituur ook wel verstandiger ivm de temperatuur, waardoor ze beter lukken. De smaak was wel goed en laat merken dat je er nog veel meer uit kan halen, ben benieuwd.

Op consuminder gebied heb ik vandaag mijn sportschoolabonnement opgezegd. Over een maand zit mijn 2 jaar, waarvan een jaar volop gebruikt en de rest maar af en toe, er op en zeg ik vaarwel tegen een dure, niet effectieve sportwijze. Mijn conditie kan ik nu wel zelf op doen, ik train normaliter 1 a 2 keer per week en in het seizoen vaak ook nog een wedstrijd. Dus qua beweging zit het, als mijn knie het straks weer doet, wel goed.
Hoe houden jullie je conditie op peil?

26 februari 2012

slechte gewoontes zijn hardnekkig

Vandaag was wedstrijd dag, ik kan zelf helaas niet spelen op dit moment door een knieblessure, maar vlaggen dat lukt wel, dus op naar het rugbyveld. Helaas kon ik het tempo er niet in krijgen vandaag, met als resultaat snel met de auto er naar toe, anders was ik te laat. Zonde 1 van de dag.

Voor de wedstrijd heb ik nog even een heerlijk bolletje zuurdesem gegeten (erg goed gelukt gisteren!) en het drinken bij water gehouden. Na de wedstrijd (22-10 gewonnen, jippie) zijn we nog een wedstrijd uit de Six Nations (internationaal toernooi live op BBC) gaan kijken. Uiteindelijk bleek mijn broodje niet voldoende voor de hele dag en ben ik gezwicht voor een tosti en 3 bitterballen, en een cola light. Zonde 2, 3 en 4 voor vandaag ;) Over die laatste ben ik me nog steeds aan het bedenken of ik, wanneer ik dan er voor kies om voor fris te gaan, niet beter voor de gewone versie kan gaan ivm de aspartaam die er in zit, iemand een idee?

Het avondeten is wel geheel volgens plan gegaan. Ik heb een heerlijke stamppot gemaakt en daarbij had ik heerlijke hachee die ik gisteren had voorbereid, zodat het vlees lekker mals was. De eerste keer dat ik dit helemaal zelf heb gemaakt, zonder toevoegingen (behalve een bouillonblokje, maar dat komt nog als de tuin weer verse kruiden levert). Hij was echt heerlijk, misschien nog wel lekkerder dan die uit een zakje :D.

Verder heb ik her en der weer lekkere ideeën op gedaan. Zo heb ik gisteren voor de eerste keer in mijn leven zelf mayonaise gemaakt, helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Morgen ga ik daarvoor heerlijk zelf frietjes bakken. Daarnaast heb ik in mijn koelkast al een tijdje bietjes liggen en die komen maar niet uit. Die ga ik morgen, als ik toch ga frituren in mijn wok, chips van maken, dat schijnt heel lekker te zijn.
Ook heb ik bedacht dat ik weer een nieuw soort koekje wil leren maken, morgen doe ik een poging tot krakelingen, ben benieuwd. Toch een voordeel dat ik op maandag lekker vrij ben, dan kan heb ik daar de tijd voor.

24 februari 2012

bewust eten, consuminderen en toch genieten

De werkweek zit er weer op en dat betekend dat ik vandaag mijn biologische groente en fruit tas weer heb mogen ophalen.

Dit keer weer vol met lekkere dingen, zoals veldsla, uien, winterpenen en sinaasappelen. Nu nog plannen wat ik er mee ga doen.

Veldsla vind ik altijd lastig om een lekkere salade mee te maken, heeft iemand een lekker recept? Mijn noodgreep is meestal om er een shoarmaschotel mee te maken, maar ik ben wel toe aan iets anders.

Met de uien maak ik voor zondag een (hopelijk) heerlijke hachee zonder zakjes en met alleen maar lekkere verse en biologische ingrediënten en dat samen met een heerlijke hutspot.

Verder maak ik deze week nog een heerlijke groentesoep maken, ook weer puur natuur, heb er nu al zin in.

Ook het maken van brood is me erg goed bevallen. Straks nog even een nieuw zetsel klaar maken, zodat ik morgen weer kan gaan bakken. Dit keer ga ik proberen om bolletjes te maken, naturel, met wat pompoenpitten en rozijnen en met een stukje geitenkaas. Ben benieuwd hoe dat gaat lukken.
Wel heb ik een vraagje aan de broodbakkers onder jullie. Hoe houden jullie het brood lang vers? Op dit moment snij ik het brood, wanneer het is afgekoeld, in plakjes en gaat het in plastic zakjes in de diepvries. Dit is natuurlijk niet heel goed voor ons milieu, al die zakjes. Naar mijn werk gebruik ik een broodtrommel, dus ze zijn dan ook overbodig. Heeft iemand tips?

Verder zit ik me steeds meer te verbazen hoe ontzettend slecht ik ben voor onze natuur. Dagelijks rij ik met de auto 200 km woon-werkverkeer. Dit is helaas niet veranderbaar, omdat ik in de detachering werk. Daarnaast zet ik iedere ochtend de tv even aan voor geluid, puur voor geluid. Dit kan ook af met alleen de radio, dus vanaf nu gaan we dat doen.
De temperatuur in huis stond afgelopen winter soms wel op 21-23 graden (ok met een glazen buiten wand komt er ook wel meer koude binnen), maar dat had ook lager gekund met een dekentje op de bank. Dus vanaf nu staat de verwarming als ik niet thuis ben op 17,5 (en langzaam zakkend) en nu ik thuis ben op 19,5.
In mijn slaapkamer is altijd het gordijn open tot ik ga slapen, hierdoor wordt mijn slaapkamer veel kouder dan de rest van het huis (ook de verwarming staat uit). Vanaf nu probeer ik het gordijn dicht te doen als ik thuis kom, dan blijft het daar wat warmer en hoef ik niet last-minute wat te stoken.
Binnen mijn woonplaats gebruik ik regelmatig uit gemak de auto, vanaf nu meer wandelen en fietsen en minder warm in de auto.

Dat zijn mijn voornemens voor het komende weekend. Hoe gaan jullie het weekend in?

21 februari 2012

bezint eer ge begint

Al lezende in "No impact man" (met dank aan Zena) begin ik langzaam in mijn hoofd op een rijtje te zetten waar ik het al goed doe, en waar het beter moet.
We beginnen bij het goede ;)
* Al mijn groente en fruit komt bij de biologische boer uit de regio vandaan. Het maakt weinig kilometers, dus CO2. Het zit in een hergebruikte tas. Het meeste ligt los in de tas, enkel de dingen die echt apart moeten zijn, bij voorkeur, verpakt in een papieren zakje.
* Mijn zuivel en vlees haal ik bij een andere lokale biologische boer. Mijn melk is volledig onbehandeld en zit in een statiegeld fles, dus geen pakken in de vuilnisbak, maar hergebruik. Voor het vlees geld, biologisch geteeld, geen of weinig transport en daardoor minder CO2 uitstoot
* Ik bewaar inmiddels alle lege potten (ok de voorraad van paps en mams is eerst geleegd) om die te gebruiken voor de opslag van producten waar ik anders misschien wel weer een plastic zakje oid had gepakt.
* Ik wil graag een nieuw bed, dit bed is oud, beschadigd en na het verven van mijn slaapkamer past hij er ook niet meer zo goed in. Hij gaat op marktplaats voor de liefhebber. En mijn nieuwe bed? Die komt bij een vriendinnetje vandaan, zij gaat verhuizen, het bed moet weg en ik ben er weer blij mee. Hoe mooi is de wereld ;)

Verbeter punten
* Ik moet minder geld uitgeven aan nutteloze dingen. Geen boeken meer kopen, eerst maar lezen wat ik nog heb, het op marktplaats zetten en verkopen en daarna naar de bibliotheek. Dat ruimt mijn huis dan ook meteen weer voor een deel op.
* Wat te doen met bloemen? Ik hou ervan om een leuk bosje bloemen in huis te hebben, niet elke week, maar gemiddeld wel 1x per maand. Hoe milieuvriendelijk is dit eigenlijk? Allereerst worden ze in een kas gekweekt met weet ik het hoeveel stroom die ervoor nodig is, dan op transport naar een veiling en dan weer op transport naar mijn lokale verkooppunt. In de zomer dan toch voor een bosje bloemen uit de wei?
* Afval scheiden. Dit doe ik tot op heden eigenlijk niet. Dit heeft voornamelijk een praktische reden. Mijn eigen mooie huisje is slechts 35 M2 groot. Dat betekend dat mijn keuken ongeveer 2,5 meter lang is, de ene kant is een muur, dan andere kant mijn keuken, soort gangetje dus. Als ik afval wil gaan scheiden moet ik daar ipv 1 vuilnisbak naar meedere vuilnisbakken oid gaan. Daarnaast hebben wij hier een ondergrondse container waar eigenlijk alles in gaat. Plastic en groen worden niet apart opgehaald. Wel zit er in de buurt een afvalbak waar je je plastic afval in kunt stoppen. Hier moet ik wel iets mee doen en ik denk dat het me meer verteld over hoe ik op andere dingen kan letten, door te zien waar het meeste afval vandaan komt.

Hoe hebben jullie dit in het begin aangepakt?

19 februari 2012

Afkickverschijnselen?

Ik heb het er moeilijk mee dit weekend. Alles wat ik wil afzweren kijkt me aan of wordt me toegeworpen. Allereerst kreeg ik een mailtje van de postcodeloterij, ja hoor ik heb de ijsprijs gewonnen. Normaliter had ik dat geen probleem gevonden, een pot B&J is altijd lekker, maar nu zie ik het als een bron vol slechte dingen die me vooral gaat staan aankijken, net zo lang totdat ik op geef. Wat te doen? Ik kan hem natuurlijk niet ophalen, maar ja, heb m toch gewonnen. De oplossing is simpel, zusje is zwanger en die lust het vast wel, dus die kan hem binnenkort tegemoet zien, al weet ze dat nog niet.
Daarnaast ben ik vandaag bij een vriendin in het zuiden des lands geweest om een wolk van een baby te mogen ontmoeten. Natuurlijk moest ik onderweg tanken, en ja daar ligt natuurlijk tal van schatten. De afgelopen week kon ik er prima langs lopen, vandaag had ik er echt veel moeite mee. Herkennen jullie dit?

16 februari 2012

tadaa

Mijn eerste, van begin tot eind, zelf gemaakte zuurdesembrood is een feit. Hij ziet er lekker uit, maar is helaas niet zoveel gerezen als ik hoopte. De volgende keer maar iets meer bloem en minder meel proberen. Als hij straks helemaal is afgekoeld dan ga ik proeven, maar dat moet wel goed komen.



Vanavond heb ik alle e-nummers laten varen, ik was pas om half 7 thuis van mijn werk, de oven was reeds door het brood ingepikt en zin om uitgebreid te koken had ik ook niet meer na 12 uur van huis te zijn geweest. Om die reden heb ik vanavond dan afscheid genomen van de friettent. Het was heerlijk, misschien nog wel lekkerder, omdat ik me heb voorgenomen om er na vandaag in ieder geval maanden niet meer te komen.

Ik wil jullie bedanken voor al jullie warme reacties, het doet een mens goed. Ook jullie tips zijn erg waardevol!


15 februari 2012

consuminderen bij de tandarts

Begin dit jaar had ik dan eindelijk een nieuwe tandarts gevonden. Het leek te mooi voor woorden, vlakbij en ik kon snel terecht. Dit laatste was wel handig, want aangezien ik geen held ben, was het hoog tijd om er heen te gaan ( eh moeten ).
Zo gezegd zo gedaan. Blijkt de man niet erg vriendelijk en ontzettend duur en geldbelust. Hij zag 11 (ja 11) gaatjes en ik wist wel dat er wat mis was, maar dit was wel veel. Vanwege de nieuwe regelingen moest hij eerst een offerte maken. Deze kreeg ik pas nadat ik hier extra om gevraagd had. Wat bleek. De tarieven van deze man waren zo schrikbarend hoog, ruim 1300 euro. Omdat mijn haren al omhoog gingen staan van de beste man heb ik besloten dan maar naar een ander dorp te gaan voor een tandarts, dan hier te moeten blijven.
Vanmorgen kon ik terecht bij mijn nieuwe nieuwe tandarts. Foto's waren reeds door de vorige nieuwe tandarts gemaakt en had ik gelukkig al digitaal voor ik de offerte kreeg. Die heb ik aan de lieve tandarts van vandaag gegeven. Zonder verder voor informatie is deze man met veel geduld en rust mijn gebit gaan bekijken. Daarna de foto's. En wat blijkt, geen 11 maar 6 gaatjes, bijna een vermindering van 50% en een bevestiging van mijn slechte gevoel over tandarts nummer 1. En de offerte? Die viel ook stukken lager uit. Iets meer dan 400 euro, een besparing van bijna 70% (even snel uit het hoofd gerekend).
En ook al ben ik goed voor de tandarts verzekerd, deze laatste offerte betekend dat alles wordt gedekt, die eerste offerte zou me veel eigen geld gekost hebben. Goede keuze geweest dus. Ik blij en de nieuwe tandarts ook.
Ik kan het iedereen dan ook aanraden om eerst goed te bekijken hoeveel je tandarts vraagt voor de diverse behandelingen en hoeveel je verzekering ervoor vergoed, want ook al ben je 100% verzekerd zoals ik, ze hebben wel maximum bedragen ingesteld.

13 februari 2012

wit?

Gisteren heb ik al het resultaat laten zien van mijn eerste zelf gebakken zuurdesem brood. Vanmorgen het brood aangesneden en tot mijn verbazing was ie wit. Bij nader inzien helemaal niet zo gek, aangezien ik bloem in plaats van meel heb gebruikt, maar daar had ik natuurlijk van te voren niet over na gedacht. Aangezien ik nog 1,5 kg bloem in huis heb zijn de volgende broden zeer waarschijnlijk ook nog wit. Ook wel eens lekker, want ja, lekker was eh is het brood zeker. Bedankt voor jullie complimenten!

Daarnaast had ik van de stadsbakker ook een tip gehad om mijn eigen zetsel goed tot leven te roepen. Namelijk het toevoegen van yoghurt of iets dergelijks, want dat bevat de nodige bacteriën. Een andere optie is om je zetsel in het begin een uur buiten te zitten, maar ik woon 1 hoog, heb geen balkon en ook nog aan een drukke weg, ik denk dat ik dan meer roet dan goede bacteriën vang.
Naar aanleiding van dit advies heb ik een goede schep kefir (waar ik gisteren over vertelde) in gedaan, bij gebrek aan yoghurt. En tot mijn verbazing werkt het echt super goed. Mijn zetsel heeft leven en niet een beetje. Nog 2 dagen voeden en dan ga ik er mijn eerste brood mee bakken, zou het niet zo lekker smaken? Of nog lekkerder?

Verder blijf ik last houden van keelpijn, waarschijnlijk een gevolg van het vele hoesten. Hebben jullie tips om er vanaf te komen?

12 februari 2012

Druk in de keuken

Waar ik vrijdag goede moed had om gisteren te wandelen, is het er uiteindelijk niet van gekomen. Al dagen (eh weken) ben ik verkouden, stem volledig kwijt geweest ed en sinds een paar dagen verhoging. Dus heb ik gisteren eerst maar eens goed uitgeslapen en toen was het te laat om alles wat ik wilde te kunnen doen.

Wel ben ik gisteren naar de lokale biologische boer geweest om daar rauwe melk, kefir (een soort yakult maar dan puur natuur) en een paar sucadelapjes te halen. De sucadelapjes liggen op dit moment nog in de vriezer, eerder kruidde ik ze altijd met rundvleeskruiden uit de supermarkt, maar die wil ik liever niet meer gebruiken. Heeft iemand een tip hoe ik ze lekker kan kruiden zonder naar e-nummers te moeten grijpen?

Verder ben ik ook nog bij de Stadsbakker geweest, van hem heb ik een kant en klare zetsel gekregen waarmee ik vandaag, in afwachting tot mijn eigen zetsel klaar is, een heerlijk brood heb gebakken.

Ook de havermoutkoekjes waren vrijdag erg goed gelukt. Zo goed, dat ik me heb voorgenomen de komende maanden geen kant en klare producten meer te kopen, maar lekker zelf te gaan experimenteren. Leuke en originele recepten zijn dan ook van harte welkom.





Als laatste staat er nu nog een groentetaart in de oven. Ik heb een groenteabonnement en soms heb je van die weken dat je om de een of andere manier of minder of niet thuis eet. Aan het einde van die weken heb ik dan zoveel groente over dat het gewoon niet op lijkt te komen. Dat zijn de momenten dat ik een groente taart maak. Op zich een heel gezond recept, geen additiven, zelfs de bladerdeeg is biologisch, maar de volgende keer wil ik misschien zelf wel de bodem ook maken. Heeft iemand hier tips voor?

Verder ben ik door een aantal blogs geinspireerd om naast fel op e-nummers te letten ook eens duidelijk te gaan consuminderen. Hoe ik dat precies vorm ga geven weet ik nog niet, maar het is een goed doel.


10 februari 2012

Genieten van wat de wereld ons geeft

Wat is ons land toch mooi met die sneeuw. Ik kan er echt enorm van genieten. Tot vandaag heb ik niet echt de mogelijkheid gehad om mooie foto's te maken, omdat ik overdag werk en in de avond met flitser komt het toch anders over. Daarom heb ik me dan ook voorgenomen daar morgen verandering in te brengen. Een mooi rondje in de wijk wandelen, langs de schaatsplas. Eens kijken wat voor een mooie foto's dat oplevert. De mooiste zal ik dan plaatsen.

Daarnaast morgen langs ecoloar, de plaatselijke boerderijwinkel met alleen maar biologische producten. Mijn doel? Heerlijke verse rauwe melk, niet bewerkt en puur natuur en misschien wel wat vlees van eigen boerderij.

Op dit moment staat mijn project van vandaag in de oven, zelf gemaakte havermoutkoekjes. Koekjes blijven een uitzondering in mijn voedingspatroon, maar op deze manier weet ik in ieder geval dat er geen overbodige spullen inzitten.

Gisteren vertelde ik nog dat Zena alias buffertje op haar blog een give away dit. Vandaag las ik dat ik de eer heb om het boek te mogen ontvangen. Dank je wel Zena!

9 februari 2012

Winterweer

Vanavond eerst eens genoten van het mooie winterweer. Naar de plaatselijke vijver geweest waar ik heb genoten van al die mensen die massaal de ijzers onder binden. Zelf ben ik niet zo'n held, maar ook bij mij begon het te kriebelen, bij een volgende vorstperiode.... denk ik....
Met mijn fototoestel op zak heb ik een paar mooie foto's proberen te maken, maar helaas was het al te donker, morgen nogmaals proberen.

In de supermarkt vond ik in mijn zoektocht naar producten zonder e nummers zowaar cola. Ok, hij smaakt niet als de enige echte, maar hij is wel lekker en zonder onnodige ingrediënten die niet goed zijn voor je lichaam. Het heet Oggu en hoewel ik niet van plan ben wekelijks cola te gaan drinken is dit een mooi alternatief als ik eens echt zin heb in prik.
Daarnaast ben ik bezig om een bonenpasta te maken, eens kijken of dat lekker is op brood. De bonen zijn nu bijna gaar, eens kijken of het lukt en smaakt, want dan heb ik mijn eigen biologische broodbeleg, helemaal zelf gemaakt.

Bij mijn zoektocht naar leuke en interessante blogs kwam ik ook de blog van Zena alias buffertje tegen: http://groenenduurzaam.blogspot.com/ . Zij is al een jaar bezig met groen en duurzaam leven. Erg leerzaam voor mij. Ook doet zij nu een give away van het boek: no impact man.

Miriam

8 februari 2012

uit de winkel of toch maar zelf maken?

Iedere keer als ik in de supermarkt kom, kijk ik kritischer om me heen naar de producten. Waarom worden aan natuurlijke producten spullen toegevoegd. Een voorbeeld is bouillon. Als ik zelf bouillon maak is het een kwestie van een (biologisch) mergpijp(je), een boeket van heerlijke kruiden (bij voorkeur uit eigen tuin) en wat zout en peper. Je zou denken, als ik dit in de winkel koopt, dan zit dat er in en niets meer. Maar nee, het zit bomvol met allerlei smaakmakers en smaakversterkers, spullen die het langer houdbaar moeten maken. Waarom is dit toch nodig? Besluit van de dag? De volgende keer dat ik soep maak, maak ik gewoon wat extra bouillon, goed inkoken en invriezen als ijsblokjes om ze een volgende keer als smaakmaker te gebruiken.

Mijn zuurdesem starter staat inmiddels lekker warm in de kast bij mijn ketel, eens kijken of dit fijner is.

Daarnaast ga ik morgen een bonenspread maken, eens kijken of dat lekker is op brood, tijd voor biologische variatie en als het dan ook nog eens zelf gemaakt is.....



6 februari 2012

opnieuw beginnen en goede hoop

Al dagen ben ik vol goede moed bezig met het maken van een zuurdesem starter, om daar dan een mooi zuurdesem brood mee te bakken. Iedere dag deed het meel wat ik er van verwachtte, na een paar dagen begon het mooi te bubbelen en zelfs te groeien. Gisteren volgens recept nog een laatste maal geroerd, maar niets toegevoegd en vanmorgen, vanmorgen niets. Een papje van meel, geen enkel belletje te vinden, laat staan een mooi gegroeide starter. Omdat ik er vanavond pas mee aan de slag kon, heb ik hem nog wat warmer ingepakt (hij kan het nu eenmaal koud hebben met dit weer) en voor de zekerheid nog een keer geroerd, maar nee, geen leven meer in te krijgen. Na lang intern beraad besloten om te beginnen met een nieuwe starter. Niet teveel water en theedoek om de pot heen voor de warmte. Hopelijk lukt het nu wel....

Naast de starter is er nog een ding wat mijn leven bezighoudt, de natuur, en dan niet de natuur in het algemeen, maar de natuur en dan met name het ijs in Friesland. Zou het dit jaar dan toch gebeuren, DE tocht der tochten? Ieder jaar ben ik de rasoptimist en tot maart blijf ik roepen, het kan nog, en dit jaar, dit jaar lijkt het er dan toch echt van te komen. Heb ik de koorts? Ja die heb ik zeker. Want wat is er nu mooier dan de grillen van de natuur, want dat is het. We zijn hier afhankelijk van de natuur en hoe liever wij voor de natuur zijn, hoe beter het met de natuur gaat en wie weet hoe vaak we dan nog een elfstedentocht krijgen. Nu nog vrij vragen voor het geval dat :D

5 februari 2012

Een nieuw blog, een nieuw begin...

Na jaren geen blog meer te hebben onderhouden, vandaag besloten een nieuw begin eraan te maken.

Sinds een tweetal jaren krijg ik wekelijks een biologisch groentepakket en een biologisch fruitpakket van tuinsalland, een biologische tuinder uit de omgeving van Zwolle. In de zomer zet ik dit abonnement vaak stop, omdat er dan volop groente uit eigen tuin (nou ja, die van mijn ouders) is die ook volledig biologisch geteeld wordt.

Daarnaast ben ik me al tijden bewust van het feit dat e-nummers, additieven, ongezond zijn voor ons, maar hier heb ik nooit echt wat mee gedaan. Totdat ik laatst het boek van Julia Kang, www.juliakang.nl, 100% gifvrij, heb gelezen. Ik heb al jaren teveel gewicht en afvallen lukt een tijdje en daarna is het weer mis. Misschien is het volledig stoppen met e-nummers en zoveel mogelijk biologisch eten wel mijn oplossing.

In dit blog ga ik mijn avonturen in deze nieuwe wereld van eten en koken zonder e-nummers bijhouden. Het klinkt namelijk erg makkelijk, geen e-nummers, maar zelfs in biologische producten in de supermarkt zitten soms nog steeds e-nummers. Goed opletten dus.

Mijn eerste missie: Zelf een zuurdesem brood maken. Gelukkig was daar op blogspot al een goed recept voor te vinden:  http://de-kleine-dingen.blogspot.com/2010/04/zuurdesem-maken.html

Ik hoop dat mensen die dit lezen er wat aan hebben en tips zijn natuurlijk ook welkom.

Groetjes Miriam